Zupa dyniowa
31 października w kl. 1a uczniowie zgłębiali wiadomości nt. wartości odżywczych i zdrowotnych zupy dyniowej. Poznawali zapach i smak ziół oraz przypraw. Dzięki pomocom zakupionym w ramach projektu Laboratoria Przyszłości mogli ową potrawę przygotować sami. W kulinarnych eksperymentach towarzyszyli im zaproszeni rodzice W ruch poszły deski, tarki, obieraczki i noże. Ugotowane warzywa część uczniów blendowała, gdy pozostali przygotowywali w tym czasie do kremowej zupy grzanki obsługując opiekacze. Zakupiona kuchnia indukcyjna nie tylko umożliwiła ugotowanie zupy, ale i usmażenie ziaren słonecznika, czy dyni. W kulinarnych działaniach wspierali pierwszoklasistów koledzy z IIa, którzy wcześniej obrali wszystkie warzywa i razem z Regionalkami i ich rodzicami raczyli podniebienia zupą dyniową z chrupkimi pestkami i grzankami. Było smacznie, gorąco i pomarańczowo.