KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

EKOLAKI

Zatrute powietrze, woda, gleba stanowią coraz bardziej zagrożenie dla zdrowia człowieka. Często spotykamy się z przykładami bezmyślnego niszczenia otaczającej nas przyrody. Z tego powodu obecnie wiele mówi się o zagadnieniach ekologicznych. Na całym świecie podejmuje się działania mające na celu ochronę środowiska naturalnego. Edukację ekologiczną powinniśmy zaczynać jak najwcześniej. Zagadnienia opracowywane w ramach koła mają na celu wdrożenie uczniów do celowego i świadomego obserwowania zjawisk przyrodniczych, analizowania spostrzeżeń i doświadczeń, dostrzegania związków przyczynowo- skutkowych zachodzących w przyrodzie, zrozumienie powiązań człowieka z przyrodą i jego odpowiedzialności za zmiany w środowisku. Już mały człowiek powinien mieć świadomość, że przyczynom powodującym degradację środowiska można w różny sposób przeciwdziałać.

Cele ogólne innowacji pedagogicznej

Nadrzędnym celem programu jest budowanie u uczniów podstawy szacunku do przyrody i mądrego korzystania z jej zasobów.

Obserwacje mikroskopowe Ekolaków

Zajęcia z mikroskopem. To Ekolaki lubią najbardziej, szkoda, że lekcji biologii jest tak mało. Na zajęciach koła ekologiczno-biologicznego uczniowie dokonywali pierwszych obserwacji mikroskopowych. Obiektem obserwacji była skórka cebuli. Uczniowie z wielkim zainteresowaniem śledzili obrazy niewidoczne gołym okie...

Poznajemy stan czystości najbliższego otoczenia

EKOLAKI nie próżnują.  Dziś uczniowie dokonali oceny stanu czystości najbliższego otoczenia. Młodzi ekolodzy stwierdzili, że nie jest źle ale zawsze możemy zrobić więcej. Efektem pracy młodych ekologów była mapa najbliższego otoczenia z miejscami gdzie zaznaczyli miejsca segregacji odpadów ora...