Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Sztuka kulinarna i muzealna

...czyli od żulika, poprzez gwarę łódzką wprost do galerii. W czasie jednej z naszych wypraw do Łodzi poznaliśmy tajniki dawnej łódzkiej kuchni. Sami zarabialiśmy ciasto na żulik, by potem delektować się jego zapachem i smakiem. Kosztowaliśmy też łódzkiej angielki ze świeżym masłem, które sami zrobiliśmy ze śmietany w czasie zajęć warsztatowych. Poznaliśmy nowe słowa związane z łódzką gwarą. Mogliśmy też przebrać się w stroje mieszkańców dawnej XIXwiecznej Łodzi. W drodze do Muzem Sztuki udaliśmy się pod kościół garnizonowy Św. Jerzego ( dawna cerkiew), by bliżej mu się przyjrzeć. W MS1- dawnym pałacu Maurycego Poznańskiego dowiedzieliśmy się w jaki sposób są przechowywane dzieła sztuki, kiedy nie są wystawiane publicznie. Nowoczesny magazyn, w którym "odpoczywają" znacznie się różni od tego, co wcześniej sobie wyobrażaliśmy. Potem przenieśliśmy się do dawnej tkalni Poznańskiego- czyli kolejnego oddziału Muzeum Sztuki- MS2, które mieści się w Manufakturze. Tam interaktywnie zwiedzaliśmy poszczególne wystawy. Na każdym piętrze poruszany był inny problem z dziedziny sztuki i czekały na nas plastyczne wyzwania. Było dużo śmiechu i dobrej zabawy.