Świąteczne zapachy- lekcja otwarta w 1a- z cyklu Regionalna Kuchnia Regionalka
4 grudnia do klasy 1a zawitali rodzice. W czasie zajęć otwartych były rozmowy o tradycyjnych ciastach związanych ze świętami Bożego Narodzenia, przyprawach. Kulinarnym łódzkim akcentem na ten świąteczny czas z pewnością może być regionalny piernik marchewkowy z książki " Łódzka kuchnia czterech kultur" Marty Edmunds. Takie też wyzwanie stanęło przed pierwszakami.
W ruch poszły obieraki, tarki, miksery. Liczyli, odmierzali, przeliczali, miksowali. Rodzice dzielnie wspierali swoje dzieci w tym wyzwaniu. Wielka radość nastała, gdy salę wypełnił długo wyczekiwany zapach świątecznego ciasta i to w dodatku samodzielnie wykonanego.
Dzięki projektowi Laboratoria Przyszłości uczniowie mieli możliwość od podstaw samodzielnie przygotować słodki przysmak, a dzięki rodzicom osiągnąć końcowy efekt.
W podsumowaniu zarówno rodzice, jaki dzieci wypowiadali się o emocjach, uczuciach , które towarzyszyły im w czasie zajęć. Następnego dnia podniebienia Regionalków delektowały się smakiem swoich ciast, a dodatkowo każde dziecko mały fragment swojego kulinarnego dokonania zabrało w barwnym opakowaniu do domu.
Regionalki dziękują za wspólnie spędzony czas.
