Kolorowe witaminy
We wrześniu i październiku w trakcie realizacji tematów o owocach i warzywach przedszkolaki z OP”A” poznawały nowe owocowe smaki np. świeżej figi . Klasyfikowały rośliny w zależności od barwy, ilości pestek, smaku. Z pomocą nauczyciela uczyły się przyporządkowywać im konkretne witaminy. Poznawały ich wartości odżywcze. W przypadku owoców cytrusowych wędrowały przy pomocy wirtualnej wycieczki do różnych miejsc globu. Poznawały jak wyglądają dojrzewające cytrusy w naturalnym środowisku. Poznały pojęcie fruit art work, które między innymi polega na wykorzystaniu warzyw i owoców do tworzenia małych dzieł sztuki. Dzieci tworzyły różne kompozycje z plasteliny, malowały, kolorowały ilustracje. Przy tematach podsumowujących powstał teatrzyk warzywno-owocowy. Sylwety były z brystolu. Przedszkolaki tworząc dialogi wykorzystywały wiedzę zdobytą podczas zajęć. Doskonaliły umiejętność budowania spójnej kilkuzdaniowej wypowiedzi o wybranej roślinie.