KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Łódzkie-weź głęboki łyk wody

Program Edukacji Ekologicznej pn. „Łódzkie-weź głęboki łyk wody” realizowany jest przez Szkołę Podstawową nr 5 w Konstantynowie Łódzkim w klasach IV-VIII. Zagadnienia z ekologii i ochrony środowiska poruszane są w trakcie realizacji materiału programowego na różnych przedmiotach np.; przyrodzie, biologii, geografii, fizyce, chemii, lecz wobec narastania zagrożeń i postępującej degradacji środowisk wymagają znacznie szerszego spojrzenia. Zagadnienia opracowywane w ramach projektu mają na celu wdrożenia uczniów do świadomego obserwowania zjawisk przyrodniczych, analizowania spostrzeżeń i doświadczeń, dostrzegania związków przyczynowo-skutkowych zachodzących w przyrodzie, zrozumienia powiązań człowieka z przyrodą i jego odpowiedzialności za zmiany w środowisku. W osiągnięciu celu mają posłużyć wycieczki (zajęcia w terenie), które pozwolą uczniom na bezpośredni kontakt z otaczającym ich światem, samodzielne obserwowanie i badanie zjawisk przyrodniczych. Stąd cykl zajęć prowadzonych w terenie. Są to wycieczki po Parkach Krajobrazowych naszego województwa - w celu poznawczym ale także aby zrozumieć jak ważna jest ich ochrona czystości wód dla zachowania walorów krajobrazowych. W wycieczkach regionalnych wezmą udział wszyscy uczniowie z klas 5-8 naszej szkoły.