Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Kolorowe witaminy

We wrześniu i październiku  w trakcie realizacji tematów o owocach i warzywach przedszkolaki z OP”A” poznawały nowe owocowe smaki np. świeżej figi . Klasyfikowały rośliny  w zależności od barwy, ilości pestek, smaku. Z pomocą nauczyciela uczyły się przyporządkowywać im konkretne witaminy. Poznawały ich wartości odżywcze. W przypadku owoców cytrusowych wędrowały przy pomocy wirtualnej wycieczki do różnych miejsc globu. Poznawały jak wyglądają dojrzewające cytrusy w naturalnym środowisku. Poznały pojęcie fruit art work, które między innymi polega na wykorzystaniu warzyw i owoców do tworzenia małych dzieł sztuki. Dzieci tworzyły różne kompozycje z plasteliny, malowały, kolorowały ilustracje.  Przy tematach podsumowujących powstał  teatrzyk warzywno-owocowy. Sylwety były z brystolu. Przedszkolaki tworząc dialogi wykorzystywały wiedzę zdobytą podczas zajęć. Doskonaliły umiejętność budowania spójnej kilkuzdaniowej wypowiedzi o wybranej roślinie.